Във Варна има Палацо - Дворец.Хармонични пропорции, обемната композици, обширният двор

...
Във Варна има Палацо - Дворец.Хармонични пропорции, обемната композици, обширният двор
Коментари Харесай

България си има Палацо като в Италия на 130 години, чугунените радиатори още топлят

Във Варна има Палацо - Дворец.

Хармонични пропорции, обемната композици, обширният двор дефинират стила в духа на Късния подем в Италия. 

Тази година Варна отбелязва празник на един от своите знаци – 130 години от полагане главния камък на постройката на Държавна девическа гимназия " Мария Луиза “.

Чугунените радиатори от това време към момента топлят в постройката и преди няколко години се трансфораха в шлагер в обществените мрежи.



През 1893 година в нейните основи е положен организационен акт, в който категорично е записано, че зданието ще служи " за обучение и образование в него на гражданки и дъщери на татковината България во веки веков. “

Идеята за изграждане на монументална постройка на девическа гимназия във Варна е на тогавашния министър на просвещението Георги Живков. Проектът за постройката му е възложен от белгийския образован министър, а проектант Петко Момчилов го преработва и преценява с локалните условия. Строежът се управлява от арх. Христо Ковачевски, арх. Шрайбер и арх. Сава Димитриевич, а предприятието бизнесмен е Шуменското комерсиално сдружение.

Пет години по-късно градежът е приключен и в новото здание на гимназията стартира образованието на випуск 1898-99 година Това е мотив за отбелязването и на още един празник – 125 години от първата образователна година в новата постройка. Гимназията получава публично позволение да носи името на брачната половинка на княз Фердинанд – Мария Луиза. През 1906 година в едно от таванските й пространства е открита експозицията на Варненския областен музей. До началото на първата международна война Варненската девическа гимназия е един от основните просветни центрове в Царство България. Известни нейни възпитанички са актрисата Адриана Будевска и поетесата Дора Габе. През 1945 година гимназията е преименувана от " Мария Луиза “ на " Д-р Петър Берон “, а от 1954 година в нея стартират да се образоват и момчета. През 1983 година постройката е предоставена на новооснования Историко-художествен музей, а след 1993 година в нея се обитават експозициите на Варненския археологически музей.

Юбилейната галерия обгръща интервала от 1893 до 1945 година – времето, през което образователното заведение действа като девическа гимназия с името " Мария Луиза “. Това експозиционно решение е съобразено с текста на учредителния акт. В експозицията са показани огромен брой фотографии, отразяващи архитектурата на зданието и обособени моменти от всекидневието на гимназистките; истински документи свързани с образователния развой – класни книги, свидетелства, персонални карти, годишни отчети; разнообразни образователни аксесоари. Изложбата е проведена с неоценимото подпомагане на нашите сътрудници: Държавен списък – Варна, Регионална библиотека " Пенчо Славейков “, Математическа гимназия " Д-р Петър Берон “. Особена е ролята на даренията от частни лица – наследници на възпитанички на Варненската девическа гимназия. Те демонстрират съпричастността на варненци към запазване на градската памет. Интересен детайл от експозицията са двете реплики на зимна и лятна училищен униформи. За техни модели са употребени изображения от архивни фотографии. Униформите са ушити особено за случая от компания " Дружба жанр “ – Варна.

По мотив годишнината ще бъде открита изложбата през днешния ден, 1 ноември (сряда) 2023 година от 17, 30 ч. в постройката на Музея за нова история на Варна. Тя ще може да бъде посещавана до месец март 2024 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР